Mat, sanser og matkultur. KORN

Mat, sanser og matkultur. Er et tema rundt mat og råvarer der Ruffen gruppa er med og sanker lokale råvarer, føler, lukter, smaker og tilbereder råvarene. De lærer og ser hvor maten kommer fra og hva man kan lage av det, hva ting heter, smaker og opplever ulike konsistenser.

KORN : I forrige uke var barna i Ruffen på besøk hos Trygve Abrahamsen for å se og lære om korn. Vi hadde allerede snakket om ulike typer korn, hvilke typer dyrkes i Norge og hvorfor. I samling har vi snakket om klima, hva en bonde er. Brukes korn til mat formennesker og dyr? Vi har snakket om at på våren pløyer/harven bonden jorda. Før det såes med en såmaskin. Noen ganger må man sprøyte med ugress middel eller mot insekter for å forhindre at kornet får sykdommer fra innsiktene. Det er også mer utsatt for sykdommer om man planter det samme år etter år, derfor bytter man på å så ulike korttyper, olje vekster eller poteter. 

På høsten tresker man med en skur tresker. Her kommer halmen ut bak og kornet samles opp og tømmes i en tilhenger. Så kjøres kornet inn på en korntørker som man har på gården. Halmen som kommer ut bak samler de opp i og presses i store halmballer. Vi har snakket om hva kornet og halmen kan brukes til.  

Vi fikk nå omvisning av Trygve som fortalte oss mer om produksjon. Vi fikk se på korntørker og vi fikk sitte i lastebilen som fraktet korn. Vi fikk også se på de store slangene som vanner på jordet når det vokser, og vi så på hvordan man tresker.

Og i dag laget vi Sodabrød, som alle barna fikk smake.