MatkulturI Mokollen mener vi at mat også er kultur og viktig som verdi i barnas liv.Vi arbeider med sanser og mat-bevisthet: Vi er bevisste på å utfordre barnas sanser for å styrke sensorisk bevisthet hos barna når vi serverer dem.
Mat, sanser og matkultur Temaarbeid for skolestarterne gjennom hele året, hvor barne får opplevelser av hvor maten dyrkes, innhøsting og tilberedning av råvarer som vi lager noe godt av. Temaet avsluttes på et spisested med godt kjøkken før barna slutter. MålBarna får lyst til og våger å utvide smakspekteret sitt og slik legge grunnlag for matbevisthet.
Tegn hos barna
Barna skal oppleve:
|
|
|
|
Servering i Mokollen BarnehageMat og drikke som inntas i barnehagen utgjør en betydelig del av barns totale kosthold. I løpet av en dag inntar norske barn mellom 40 og 60% av det totale energiinntaket i barnehgen. Hjem og familie har det grunnleggende ansvaret for barns kosthold, men fordi så mange måltider inntas i barnehagen, har barnehagen stor inflytelse på barnas matvaner, kosthold og helse. Barnehagen er en pedagogisk og helsefremmende institusjon. Barnehagens arbeid med helse, måltider, kosthold og hygiene er nedfelt i barnehageloven, rammeplan for barnehagens innhold og oppgave og forskrift for miljørettet helsevern i barnehager og skoler (Fiskesprell s2) Et ernæringsmessig godt mattilbud i barnehagen er viktig: * Barn trenger riktig sammensatt kosthold for vekst og utvikling, aktivitet og et godt immunsystem * Grunnlaget for kostholdet som voksne legges i barneårene. * Et sunnt og variert kosthold gir optimal næring, noe som er viktig for god helse på kort og lang sikt. Menyen er variert sammensatt både til formiddag og ettermiddagsmat, ofte varm mat og på ettermiddagen knekkebrød/brød med kjøtt, fisk og grønnsaker eller ost og frukt. Barna som vil spise frokost i barnehagen, tar med matpakke hjemmenfra. Ukemenyen henges opp i garderoben hver uke. Vi tar hensyn til ulike allergier og vegetarkost. En dag i uken får vi fiskemiddag fra Mosserød Aldershjem. Der har de også stor fokus på sunn mat. Barnas bursdager feries også med noe godt å spise som foreldrene blir enige med barna om, og tar med hjemmefra. Da er det fest på gruppa barnet tillhører. |
|
Personalet skal:
|
|
Matserveringen i barnehagen koster idag: kr. 550,- pr. mnd. i full plass. |